marți, 16 aprilie 2013

Județul Constanța

 Județul Constanța se află în extremitatea sud-estică a țării. La est se învecinează cu litoralul Mării Negre, iar la sud este mărginit de granița cu Bulgaria (între Ostrov și Vama Veche). Această poziție strategică determină o economie specifică.
  Constanța este al optulea județ ca mărime raportat la suprafața întregii țări și este unul din cele mai urbanizate județe din România. 73,60% din populația Constanței trăiește la oraș.
  În ceea ce privește populația, în ultimii ani s-a observat o descreștere considerabilă. Astfel, dacă în anul 2002 aceasta număra 715.151 de locuitori, la recensământul din 2011 au fost înregistrați 630.679 de constănțeni. Totuși, la nivel național, Constanța este printre cele mai populate din țară.
  Din punct de vedere al nivelului de trai, Constanța ocupă locul 7 din țară. Cei mai importanți poli economici ai județului sunt: municipiul Constanța, Mangalia și Eforie.
  Județul se află pe locul 5 în ceea ce privește contribuția pe cap de locuitor la Produsul Intern Brut al județului. În ciuda productivității ridicate, Constanța nu ocupă poziții la fel de bune în ceea ce privește rata șomajului sau salariu mediu net. 
 Conform Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța, în ultimele luni s-a înregistrat o ușoară creșere a ratei șomajului în județ. La începutul anului 2013 existau 14.028 de șomeri, cu 344 de persoane mai mult față de noiembrie 2012.
  Principalele ramuri economice ale județului sunt industria navală, transportul maritim, industria alimentară, turismul, agricultura, industria chimică și petrochimică, cea textilă și de confecții textile și cea de prelucrare a lemnului.
  Prin poziția sa strategică, județul reprezintă un punct de atracție pentru investitorii străini, care dețin majoritatea companiior cu un capital social de ordinul miliardelor de lei. Turcia, Germania, S.U.A., Grecia, Siria și Italia sunt țările din care provin principalii investitori care au achiziționat firme constănțene cu capital străin.
  Unul din cei mai importanți agenți economici în județ este Rompetrol Rafinare. Compania se ocupă cu prelucrarea țițeiului cu conținut ridicat de sulf. Produsele sunt comercializate atât în România cât și în țările din regiune: Bulgaria, Turcia, Ucraina, Georgia, Albania, Bosnia, dar și în țări din Europa de Vest. Capitalul social subscris al firmei este de peste 2 miliarde de lei.
  Alte firme importante pentru economia județului sunt: CN Administrația Porturilor Constanța, Șantierul Naval Constanța, Convex, Dobrogea și Argus. Agricultura reprezintă al doilea cel mai important sector economic al județului. Suprafața agricolă ocupă 80% din suprafața totală a Constanței, fiind a treia ca mărime la nivel național. Principalele culturi exploatate sunt cele ceraliere și cele de plante tehnice.
  Turismul este un domeniu foarte activ al economiei constănțene. Județul deține aproximațiv 40% din capacitatea de cazare la nivel național. Regăsim toate tipurile de turism în Constanța: recreativ, cultural, sportiv, religios sau de afaceri. Constanța deține de-a lungul țărmului Mării Negre peste 13 stațiuni turistice, dintre care cea mai cunoscută este Mamaia.
  Fiind oraș portuar, comerțul are un rol important în economie. Majoritatea societăților comerciale sunt deținute de investitori străini care au deschis aici sedii pentru mai multe lanțuri internaționale de magazine. Cel mai intensiv este comerțul produselor alimentare, al băuturilor și a altor bunuri de consum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu